Volwassenen

Wanneer je in het dagelijks leven belemmerd wordt door één of meer van de volgende klachten:

  • nergens zin in hebben, moeite met concentreren
  • piekeren en spanningsklachten
  • angstig zijn
  • moeite met het aangeven van je grenzen

dan is kunstzinnige therapie wellicht iets voor jou.

Het doel is om weer in beweging te komen, ontspanning te ervaren, structuur en houvast te vinden, afstand te kunnen nemen van je problemen in contact met jezelf.
Je leert je zelfvertrouwen te vergroten, meer in het hier en nu te leven en te onderzoeken wat zin geeft aan jóuw leven.

Mindfulness en kunstzinnige therapie

bladerenVelen van ons leiden een druk leven, we moeten aan vele eisen kunnen voldoen. Voor sommige mensen leidt dit tot een veelheid aan klachten, variërend van hoofdpijn, stressklachten, concentratieproblemen, niet meer kunnen ontspannen. In de combinatie van mindfulness en kunstzinnige therapie kunnen bovengenoemde klachten verminderen.


Aandacht
Mindfulness wordt ook wel aandachttraining genoemd. We leren in deze methode op een liefdevolle, bewuste wijze aandacht te schenken aan alles wat zich in het leven aandient. Je leert bewust waarnemen van je gedachten, gevoelens en handelen in het moment.

De kunstzinnige therapie biedt door de omgang met materiaal, een goede mogelijkheid om deze aandachtgerichte benadering te beoefenen. Terwijl we schilderen of tekenen zijn we ons bewust van wat we voelen en denken met als doel ons niet te laten meeslepen door deze gedachten en gevoelens. Beeldend werken vanuit aandacht kan ook wel omschreven worden als een actieve meditatie. Het beeldend product geeft tevens een tastbare en blijvende herinnering aan het aandachtgerichte proces.

Resultaat is dat je meer zal gaan reageren vanuit rust dan vanuit emotie, je zal meer ontspanning ervaren in leven en werk en stressklachten zullen verminderen.

Deze methode is zeer geschikt voor iedereen die op zoek is naar een aandachtiger leven, meer in het hier en nu.